Збирка Милоша Црњанског

Милош Црњански је био српски књижевник и један од најзначајнијих ствараоца српске литературе 20. века. Истакао се као песник, приповедач, романсијер и публициста. Бавио се и ликовном критиком. Радио је у дипломатији и новинарству. Убрајан је међу 100 најзнаменитијих Срба.

Црњански је рођен 26. октобра 1893. године у Чонграду, у Аустроугарској, у осиромашеној грађанској породици. Милош Црњански је од 1896. године одрастао у Темишвару. Прву песму „Судба” Црњански је објавио у сомборском дечјем листу „Голуб” 1908. године, а 1912. у сарајевској „Босанској вили” штампана је његова песма „У почетку беше сјај”, послата из Бечкерека. Године 1919. у Београду се уписује на Универзитет где студира књижевност и уређује лист „Дан”. Наредне године упознаје се са Видом Ружић са којом ће се 1921. године венчати. На Филозофском факултету у Београду 1922. године је дипломирао.

Преминуо је 30. новембра 1977. године у Београду и сахрањен „достојанствено али не и помпезно” у Алеји заслужних грађана. Према жељи из тестамента Народна библиотека Србије је 1979. године примила заоставштину Милоша Црњанског. Написао је драме „Маска” (1918), „Конак” (1958) и „Никола Тесла” (1967). Поред тога, објавио је неколико књига репортажа и две антологије лирике источних народа.

У Галерији Адлигат Инђија изложени су његов намештај (тросед, две фотеље и машина за шивење – поклон Доброслава Д. Ружића), књиге, фотографије, лична документа и чланци из новина.